Ευαής Boutique Houses and Luxury Suites - Karistos, Evia
Contact
Location

West Perimetric Road Karistou
Karistos, 34001
South Evia
Greece

Follow us
Αξιοθεάτα στην Κάρυστο Ευβοίας - Ευαής Boutique Houses and Luxury Suites

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η καλύτερη εμπειρία φιλοξενίας επιστρέφει ...

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

απόλαυση και ξεγνοιασιά

Το Ευαής Boutique Houses and Luxury Suites βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Περιμετρικής, λίγα μέτρα μόλις πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη της Καρύστου με την δυτική πλευρά. Μόλις 400 μέτρα από την πόλη και το γραφικό λιμάνι της Καρύστου και μέσα σε 2 λεπτά με το αυτοκίνητο, μπορείτε να φτάσετε στο κατάλυμά μας.

200 μέτρα μακρυά από το Ευαής Boutique Houses and Luxury Suites, θα βρείτε την διάσημη παραλία της Γαλλίδας, ενώ μόλις στα 750 μέτρα βρίσκεται η αμμώδης παραλία Ψιλή Άμμος, που διαθέτει και ομπρέλες για τους λουόμενους.

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Το πιο μυστηριώδες μνημείο της Εύβοιας. Τα δρακόσπιτα τα συναντάει κανείς κυρίως στην Νότια Εύβοια, αλλά και στην κεντρική. Πρόκειται για μεγαλιθικές κατασκευές και έχουν ανακαλυφθεί γύρω στα 20 με 30.

Η λαϊκή φαντασία τα βάφτισε δρακόσπιτα γιατί λόγω μεγέθους και τοποθεσίας που είναι χτισμένα, θα μπορούσαν να κατοικούνται από δράκους, και όχι από ανθρώπους. Αλλωστε, κοινό γνώρισμα σε όλα τα δρακόσπιτα, είναι η απόκρημνη και εποπτική θέση που είναι χτισμένα.

Η λειτουργία και ο χρόνος κατασκευής τους μας είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ήταν ιεροί οίκοι αφιερωμένοι στον Δία και την Ήρα και κατασκευασμένα τον 7ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με κάποιες άλλες απόψεις ήταν φυλάκια, καταφύγια λατόμων ή και αποθήκες. Επίσης, άγνωστοι παραμένουν και οι κατασκευαστές αυτών των μεγαλιθικών μνημείων.

Σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν οι Κάρες, ορεινός λαός της Ανατολής ή με μια άλλη εκδοχή, οι Δρύοπες, μυθικός λαός της Καρυστίας. Το 1959 έλαβε μέρος αρχαιολογική σκαπάνη από τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Νικόλαο Μουτσόπουλο.

Στο εσωτερικό βρέθηκαν πολλά αγγεία που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Επίσης, στον εξωτερικό χώρο βρέθηκαν υπολείμματα ζώων, κατάλοιπα θυσίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος κατασκευής τους. Πρόκειται για τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες έτσι, ώστε να μην χρειάζεται κανένα είδος συνδετικού υλικού. Κυρίως, όμως, εντύπωση προκαλεί η στέγη τους.

Η στέγη τους είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το εκφορικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, μεγάλες βαριές πλάκες συγκλίνουν, τοποθετημένες σε στρώσεις από τους δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση εξέχει λίγο περισσότερο από την από κάτω της με συνέπεια τη δημιουργία πυραμιδωτής στέγης.

Επίσης, στο εσωτερικό των δρακόσπιτων έχουν σωθεί και λίθινες πέτρες, οι οποίες εξέχουν επίτηδες από τον τοίχο, με σκοπό τη δημιουργία ραφιών. Τέλος, στο Δρακόσπιτο στην Όχη, έχουν σωθεί και παράθυρα.

Πως θα φτάσετε: Από Κάρυστο συνεχίζετε προς Μετόχι. Περνάτε το Μετόχι και 5,5 χλμ μετά, στρίβετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο που υπάρχει. Στη διχάλα που θα συναντήσετε, ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο για το καταφύγιο της Όχης.

Ο δρόμος είναι βατός, με ελάχιστα νεροφαγώματα όπου ξεπερνιούνται εύκολα, με λίγη υπομονή. Μετά από 8 χλμ περίπου, φτάνετε στο καταφύγιο. Το μονοπάτι για το δρακόσπιτο ξεκινάει από τα αριστερά του καταφυγίου, και διαρκεί περίπου 1 1/2 ώρα.

ΚΑΣΤΕΛΟ ΡΟΣΣΟ

Πάνω από την πόλη της Καρύστου, στη νότια Εύβοια, βρίσκεται το σημαντικότερο μεσαιωνικό μνημείο της Εύβοιας και ένα από τα πιο σημαντικά της Ελλάδος, το κάστρο της Καρύστου. Το Castello Rosso ή Κοκκινόκαστρο βρίσκεται σε λόφο πάνω από του Μύλους.

Χάρη στον όγκο του και στη θέση που είναι χτισμένο, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Το μέρος που είναι χτισμένο έχει άφθονα πλατάνια πηγές και τρεχούμενα νερά, απαραίτητα για την επιβίωση του κάστρου σε περίπτωση πολιορκίας.

Το φρούριο χτίστηκε το 1030 μ.Χ. από Λομβαρδούς, αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού από τους Φράγκους. Το κάστρο, λόγω των τεχνικών, αλλά και φυσικών του οχυρώσεων, ήταν απόρθητο.

Ο πρώτος που κατάφερε να το εκπορθήσει ήταν ο ιππότης Λικάριο το 1276, για λογαριασμό των Βυζαντινών. Το 1295 όμως, το κατέλαβαν Καταλανοί, οι οποίοι το πούλησαν, μαζί με την πόλη της Καρύστου, στους Ενετούς. Όταν οι Τούρκοι, μετά την κατάληψη της Χαλκίδας το 1470 προωθήθηκαν στη Κάρυστο, οι Ενετοί το παρέδωσαν αμαχητί.

Η διπλή τοξωτή κεντρική πύλη του κάστρου είναι αθέατη εξωτερικά λόγω ενός χαμηλού τείχους που την προστατεύει. Στο κάστρο στέκονται ακόμα οι επάλξεις του δεύτερου εσωτερικού του κάστρου. Στο βάθος του κάστρου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου από κάτω του υπάρχει ακόμα η δεξαμενή με νερό, όπου χρησιμοποιούσαν σε κατάσταση πολιορκίας.

Στη νότια πλευρά του όρους, εκτείνεται και ο Καστανόλογγος, δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το καταφύγιο. Το έδαφος για να περιηγηθείτε στο δάσος είναι σχετικά δύσβατο και κακοτράχαλο, αλλά αν αποφασίσετε να το ακολουθήσετε θα ανταμειφθείτε από τις εικόνες που θα αντικρίσετε.

Πως θα φτάσετε: Από την Κάρυστο, θα κατευθυνθείτε προς τους Μύλους. Θα περάσετε μέσα από το χωριό και θα ανέβετε προς το κάστρο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το αυτοκίνητο στην είσοδο του κάστρου.

ΟΡΟΣ ΟΧΗ

Το όρος Όχη βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, στη νότια Εύβοια. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 1399 μέτρα. Κοντά στην κορυφή του βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Εδώ βρίσκονται το Δρακόσπιτο, ο καστανόλογγος και τα ρωμαϊκά λατομεία.

Η προέλευση του ονόματος του όρους, πιθανόν να προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο η Ήρα καθόταν στο βουνό, όπου και την είδε ο Δίας.

Έβαλε σαν σκοπό να την κατακτήσει, οπότε και μεταμορφώθηκε σε κούκο. Τρεμάμενος από το κρύο, πλησίασε την Ήρα, η οποία μόλις τον είδε, τον έβαλε στο στήθος της να ζεσταθεί. Τότε ο Δίας, πήρε την κανονική του μορφή και προσπάθησε να την κάνει δική του. Αυτή όμως, αρνήθηκε και έφυγε. Σαν συνέχεια του μύθου η Ήρα κατέφυγε στην Δίρφυ όπου την έφτασε ο Δίας και της έκανε πρόταση γάμου για να την κερδίσει.

Το όρος διαθέτει πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τις αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία που υπάρχουν στο βουνό.

Το βασικό μονοπάτι ξεκινάει από τους Μύλους. Μετά από 45′ θα φτάσετε στα ρωμαϊκά λατομεία. Συνεχίζετε το μονοπάτι για 1 ώρα και 30′ και θα βρείτε το καταφύγιο της Όχης. Το μονοπάτι συνεχίζει ως την κορυφή της Όχης. Από το καταφύγιο θέλετε 2 ώρες και 30′ για την κορυφή.

Στην διαδρομή μπορείτε να θαυμάσετε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και το Δρακόσπιτο, το καλύτερα διατηρημένο μεγαλιθικό κτίσμα της Εύβοιας.

Από την κορυφή επιστρέφουμε στο κακοτράχαλο μονοπάτι που οδηγεί (μέσα από σάρα), σε 2 ώρες στη είσοδο του Δημοσάρη (Πετροκάναλο), όπου υπάρχει πέτρινος οικίσκος και κατατοπιστικές πινακίδες. Συνεχίζουμε στο ευδιά­κριτο μονοπάτι και διασχίζουμε το Φαράγγι Δημοσάρη (4 ώρες ως το χωριό Καλλιανός), μία από τις ωραιότερες ρεματιές της Ελλάδας, με καθαρά νερά, καταρράκτες, λιμνούλες και πλούσια βλάστηση.

Για κάποιον που θέλει να διασχίσει μόνο το φαράγγι του Δημοσάρη (χωρίς να περάσει από το καταφύγιο και την κορυφή της Όχης, φτάνει μέχρι το Πετροκάναλο καλός χωματόδρομος.

Πως θα φτάσετε: Στο καταφύγιο της Όχης μπορείτε να φτάσετε οδικώς. Από την Κάρυστο κινηθείτε ανατολικά προς Μετόχι-Πλατανιστό. Περνάτε το Μετόχι και 5,5 χλμ μετά, στρίβετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο που υπάρχει.

Στην διχάλα που θα συναντήσετε, ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο για το καταφύγιο της Όχης. Ο δρόμος είναι βατός, με ελάχιστα νεροφαγώματα όπου ξεπερνιούνται εύκολα, με λίγη υπομονή. Μετά από 8 χλμ περίπου, φτάνετε στο καταφύγιο.

ΕΥΑΗΣ Boutique Houses and Luxury Suites

στείλτε μας email στο info@evais.gr